Slovo in umestitev

Kodeljevo
17.09.2017

Spoštovani gospod škof doktor Anton Jamnik,

prisrčna hvala za bogato in doživeto darovanje današnje svete maše – v veliko veselje in čast nam je, da ste današnji slovesnosti dali svoj osebni pečat. Prav posebej pa smo vam hvaležni za dar umestitve našega novega župnika gospoda Grege Valiča. Prepričani smo, da bo novo poglavje, ki se tako odpira naši župniji, še na prav poseben način deležno Božjega blagoslova.

Iskrena hvala!

Obilen Božji blagoslov pa je bil v naši župniji očiten že doslej po njenih duhovnikih – hkrati se od enega izmed njih danes poslavljamo.

Spoštovani gospod doktor Franc Maršič, dragi naš Franček,

ob vsem pestrem dogajanju je naša kodeljevska župnija resnično živa, zato se morda ne zdi tako daleč, vendar je že 15 let od tedaj, ko si v naši fari nastopil vlogo župnika. Z dvoletno prekinitvijo, ko si svoj trud posvečal akademskim ciljem, si vodil našo župnijo vse od leta 2002 do danes. Lahko rečemo, da si naši župniji namenil svoja najboljša leta – koliko požrtvovalnosti, zavzetosti, darovanja!

Čeprav so se ob tvoji odločnosti kdaj kresale iskre, si našo barko uspešno vodil skozi vse preizkušnje preteklih let. Številnim projektom si dal potreben zagon in jih izpeljal do konca – v vodenje denacionalizacijskih postopkov si vložil izjemne napore, izpeljal izgradnjo dvorane pod cerkvijo, obnovil glasbeno šolo, začrtal novo življenje za Kino Triglav, ob vsem tem pa ohranil pravo perspektivo – če bo namreč Bog na prvem mestu, bo vse ostalo na pravem mestu.

Obhajanje svete evharistije, duhovno spremljanje zakoncev in starejših, romanja, pastoralne dejavnosti, duhovni vikendi, obiski bolnikov, bližina oddaljenim – vse to je izpolnjevalo tvoje duhovniško poslanstvo. Prav poseben posluh pa si izkazal mladim. S svojo odprtostjo, iskrenostjo in toplino si številne pritegnil k aktivnemu udejstvovanju v župniji in jim na ta način kazal pot k Bogu. Vsak dan smo lahko v tebi doživeli živ Don Boskov duh.

Ta duh pa boš sedaj ponesel v svet, kjer boš novim generacijam odstiral skrivnosti salezijanske poklicanosti. Čakajo te nova obzorja in novi izzivi, a verjamemo, da boš kodeljevsko župnijo in njene župljane še naprej nosil v srcu in nas v molitvah izročal Marijinemu varstvu. Tebe bomo mi v naših srcih in molitvah ohranili še naprej – tako da, spoštovani gospod profesor Franc Maršič, tudi v naslednjih mesecih in letih, kamorkoli te bo vodila Božja previdnost, še vedno ostajaš tudi naš Franček.

V imenu celotne župnije – hvala in Bog te živi!

kodeljevski župljani