»Zgodi se mi po tvoji besedi!«

Kodeljevo
24.12.2017

Osrednji del 4. adventne nedelje je angelovo oznanjenje Mariji. Gre za enega najbolj znanih svetopisemskih odlomkov Nove zaveze. Dobil je tudi številne uprizoritve v slikarstvu in navdihoval je mnoge umetnike. Navdihuje in spremlja pa nas tudi danes. Katoličani pri vsaki opoldanski molitvi in pri molitvi Zdrava Marija ponavljamo angelov pozdrav. Zakaj se je ravno ta stavek tako zelo prijel? Z Marijino privolitvijo se je neposredno začela uresničevati obljuba odrešenja. Evangelist Luka nam zelo slikovito predstavi srečanje Marije in angela Gabrijela. Razlagalci Svetega pisma pravijo, da gre za stik neba in zemlje, kjer Bog po angelu nagovarja najčistejši del človekove notranjosti.

Angel Marijo pokliče z besedami Pozdravljena, milosti polna. Marija je bila obdarjena z milostjo, kar jo je na nek način pripravilo na ta dogodek. Mogoče pri tem tudi ni nepomembno, da njeno ime v hebrejski različici Mirjam, pomeni plemenita žena. Če se torej združita človeška plemenitost in nadnaravna obdarjenost z milostjo, potem lahko razumemo Marijo, da je lahko sprejela to pomembno poslanstvo. Tudi za nas pa velja, da kadar nam Bog namenja različne naloge in pred nas postavlja izzive, bomo za to prejeli tudi potrebne milosti. Res pa je, da moramo pri tem aktivno sodelovati. Bog lahko kliče ljudi v različna poslanstva samo takrat, ko smo pripravljeni z njim stopiti v osebni odnos. Marija Boga tako posluša in upošteva, da se mu da popolnoma na voljo: »Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi!«. Tako se Marijin »da« zgodi v kontekstu ljubezni, v ozračju bližine in prijateljstva z Bogom. Ko Marija spozna, da Bog računa z njo, da jo upošteva, skratka, da jo ljubi, lahko v moči te ljubljenosti sprejme njegov načrt.

Prosímo Gospoda, da bi tudi nas prevzela njegova ljubezen in bi v moči te ljubljenosti sprejeli poslanstvo, ki nam ga je zaupal.

Miha Kosi