Usposabljanje salezijanskih animatorjev

Veržej
13.01.2023

Da se mladi želijo družiti, učiti in moliti skupaj, je dokazal letošnji USA (usposabljanje salezijanskih animatorjev), dolgoletni program pod okriljem Salezijanske mladinske pastorale. Tudi letošnjega je skupaj z mladimi iz različnih mladinskih centrov pripravil in vodil salezijanec Mitja Franc.

V Veržeju se je od 13. do 15. januarja zbralo rekordno število pripravnikov in animatorjev iz salezijanskih mladinskih centrov Rakovnik, Kodeljevo, Cerknica, Sevnica, Celje in Maribor, animatorji iz želimeljske salezijanske ustanove, iz župnij Šentrupert in Veržej ter prvič s Trstenika in Mužlje v Vojvodini.

Čeprav je Marijanišče pokalo po šivih in je za nekatere salezijance zmanjkalo enoposteljnih sob (dober znak), so mladi zavzeto sledili natrpanemu programu. Pripravnikom so mentorji in gostje preko delavnic, animacij in predavanj odkrivali don Boskov trinom vero, ljubeznivost in razum, ki predstavljajo temelj njegovega preventivnega vzgojnega sistema. Animatorji pa so spoznavali osebni profil animatorja, dinamiko animatorske skupine, pedagogiko igre ter Vezilo 2023.

Seveda ni manjkalo družabnih in duhovnih trenutkov, ko se mladi pripravniki in animatorji skupaj z mentorji in salezijanci še bolj spoznali, povezali in medsebojno obogatili s svojimi izkušnjami ter vse to predajali v Božje naročje v molitvi in adoraciji.

Zaključno sveto mašo je daroval salezijanski inšpektor Marko Košnik, ki je mlade povabil, naj Jezusa najprej(za)gledajo, prisluhenjo Duhu in postanejo Njegove priče. Ob koncu so pripravniki prejeli še potrdila o usposabljanju in tako postali novi salezijanski animatorji.