Veselje za vse ljudstvo

Kodeljevo
25.12.2017

Koliko lepih spominov, koliko topline in domačnosti mi vzbudi beseda Božič. Koliko hrepenenja in pričakovanja po dnevu, ko je vse prežarjeno z lepoto in ljubeznijo. Pred očmi imam podobe jaslic in ob njih iskrive oči otrok, ki kar ne morejo počakati, da bomo na sredo male votlinice postavili majhno dete. Dete Jezusa, ki prihaja k nam kot nebogljeno majhno bitje, ki išče zavetje in toplino. Prizor, ki razneži vsakega človeka. Vse to je Božič.

Zelo močno pa me ob besedi Božič nagovarjajo tudi pastirji, ki so slišali oznanilo angela: »Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo. Danes se vam je v Davidovem mestu rodil Odrešenik, ki je Mesija, Gospod« (Lk 1,10–11).  In to oznanilo prinaša veselje. Veselje, ki je namenjeno vsem. Nihče ni izvzet iz njega, nihče ga ni nevreden. Nihče ni vnaprej določen, da se ga to veselje ne sme dotakniti in ga prenoviti. Nihče ni zaznamovan, nihče prezrt. Odrešenikovo veselje je veselje za vse ljudstvo.

Dragi župljani in župljanke s Kodeljevega, drage družine in vsi ljudje dobre volje. Vsem želim prav tega veselja. Naj vas letošnje rojstvo našega Gospoda napolni z mirom in pogumom, da bi znali živeti to pristno veselje.

Miha Kosi