Nova salezijanska sotrudnica

Rakovnik
19.11.2022

V soboto, 19. novembra 2022, smo na Rakovniku praznovali stoto obletnico salezijanske inšpektorije v Sloveniji. Ob tem velikem praznovanju se je zgodilo kar nekaj različnih dogodkov. Na našo župnijo je bil najpomembnejši dogodek, da je naša župljanka Jana Hočevar naredila obljube in postala salezijanska sotrudnica. Gotovo se sprašujeta kdo so salezijanski sotrudiniki.

Združenje salezijancev sotrudnikov je kot tretjo vejo salezijanske družine ustanovil že sv. Janez Bosko leta 1879, naslednje leto pa je izšel prvi Salezijanski vestnik kot glasilo, ki naj bi ohranjalo med člani salezijanske družine trdno edinost v mišljenju in skladnost v delovanju za dosego skupnih namenov. Salezijanci sotrudniki  hočejo živeti evangelij v skladu s salezijansko karizmo kot laiki, v svetu. Njihov ustanovitelj in vzornik je don Bosko. Po njegovem zgledu nadaljujejo njegovo delo v družini, v župniji, na delovnem mestu, med prijatelji … Svoje poslanstvo uresničujejo tam, kjer so, v vsakdanjem življenju. Na poseben način pa so poklicani k delu z mladimi tam, kamor salezijanci in salezijanke težje ali pa sploh ne morejo priti. Za mlade molijo, animirajo razne skupine, pomagajo pri delovanju salezijanskih ustanov in jih, če lahko, tudi finančno podpirajo. Prizadevajo si, da živijo življenje kristjana in don Boskovega sodelavca in s tem širijo veselo oznanilo. V Sloveniji je okoli 70 salezijancev sotrudnikov. Združeni so v pet centrov po vsej državi. Srečujejo se enkrat mesečno. Na srečanjih se duhovno bogatijo, izmenjujejo izkušnje in načrtujejo razne aktivnosti.

Po obljubah v cerkvi je sledilo odprtje stalne razstave, ki jo najdete med Majcnovo hišo in Rakovniškim gradom. Po odprtrju razstave pa smo se vrnili v cerkev, kjer je sledila slovesna sveta maša.