Birmanski vikend

Kodeljevo
26.11.2021

Tudi letošnji birmanci smo kljub koronskim razmeram imeli birmanski vikend. Vse se je začelo v petek 11. popoldne v župnijski dvorani. Najprej smo se seveda vsi nabrali in med čakanjem odigrali kakšnega lauferja . Potem se je začel program. Za začetek smo skupaj malo zapeli, potem pa smo bili vsi povabljeni k sodelovanju pri Miklavževi igrici, zato smo nekaj časa namenili tudi barvanju scene, vajam za igralce, pripravi ostalih pripomočkov ... Sledila je okusna večerja (zelenjavna juha in palačinke). Po večerji so animatorji določili pomivalce posode, oziroma so se javili kar sami, ostali pa smo seveda igrali lauferja . Ko je bilo vse pospravljeno, smo se vsi namestili na kavče, zapeli, potem pa je bil čas za »veliko igro«, ki so nam jo pripravili animatorji. Tema je bilo Sveto pismo in mesta, ki so omenjena v njem. Pri tej igri je bilo pomembno hitro iskanje po zemljevidu, Svetem pismu in hitro branje. Ko smo vsi končali z iskanjem, je bil že pozen večer, zato smo skupaj zmolili, zapeli in se odpravili proti domu.

Naslednji dan, torej v soboto, smo se dobili sredi dopoldneva, potem pa smo kar hitro začeli s programom. Animatorji so nam pripravili predstavitev Svetega pisma, nato pa smo se še sami preizkusili, koliko vemo o Svetem pismu. Sledil je odmor in seveda … laufer . Kmalu je bil čas za kosilo, zato smo se, kot se spodobi, »preselili« v pravo gostilno. Bilo je zelo svečano. Animatorji so zavrteli glasbo, na tablo napisali meni, na vsaki mizi je bila svečka …  Po kosilu, pospravljanju in odmoru smo šli vsi skupaj na sprehod, pa čeprav je deževalo. Ko smo se vrnili nazaj v dvorano, je bil čas, da vsak izmed nas izdela svojo birmansko svečo. Sledil je kratek turnir v namiznem nogometu, medtem ko smo čakali, da drugi končajo z izdelavo sveč. Nato smo se preizkusili v znanju o sveti maši (kako si sledijo deli). Za razlago je prišel tudi naš župnik Grega in nam vse natančno opisal in razložil. Ura je bila takrat malo čez šest, birmanci pa smo napisali uvod v Oče naš in mir, ostali so napisali prošnje, dva sta se javila, da bi v nedeljo brala prvo in drugo berilo, nekaj se nas je odločilo, da bi igrali kitare pri večerni maši.

V nedeljo smo birmanci sodelovali pri sveti maši (petje, ministriranje, branje 1., 2. berila, prošenj …).

V prihodnje si želim še več takšnih vikendov, da bi lahko kam šli (za prespat), vendar tega letos zaradi razmer nismo mogli izvesti.

Birmanski vikend mi je bil zelo všeč, saj smo se med seboj bolje spoznali, tako z ostalimi birmanci kot z animatorji, imeli smo tudi veliko prostega časa, bolje smo spoznali animatorsko delo in se zabavali.

Eva Primc